Behandelaanbod
Binnen de GBGGZ behandelingen werken we samen aan de doelen van de cliënt. Dit doen we door gesprekken, maar ook maken wij -waar mogelijk- gebruik van online hulpmiddelen en opdrachten die de cliënt zelfstandig thuis uitvoert. Online behandelcontacten vinden altijd plaats in combinatie met face- to-face contacten (blended care). De behandelaar richt dit samen met de cliënt in .
De behandelingen kunnen onder meer gericht zijn op; reguleren van stress, regie krijgen over je dagelijks leven, vergroten van zelfcompassie, vergroten van opvoedvaardigheden, activering en loslaten van piekergedachten. De behandeling is altijd gericht op het versterken van de eigen kracht.
Vanuit de GBGGZ bieden wij voor de volgende klachten (niet uitsluitend) behandeling aan:
- Zelfbeeldproblematiek
- Piekeren
- Angst, zoals paniek, sociale angst, fobieën etc.
- Stress- en spanningsklachten
- Passiviteit
- Stemmingsklachten
- Enkelvoudig trauma
- Rouw
Wanneer blijkt dat de klachten te zwaar of complex zijn kunnen we samen besluiten dat een traject binnen de specialistische GGZ bij Prodeba passender is en melden wij deze wijziging aan de huisarts of verwijzer. De behandeling kan alsnog doorgaan, de cliënt wordt geïnformeerd over wat daarbij verwacht kan worden. Ook kunnen we samen besluiten dat een verwijzing naar een andere zorgaanbieder passender is.
De behandelingen kunnen bestaan uit individuele gesprekken, oudergesprekken of gesprekken met het hele gezin (of gezinssysteem). De behandeling is altijd gericht op de hulpvraag van de cliënt. Tijdens de intake bespreken we samen de behandeldoelen, de verwachte behandelduur en welke behandeling passend is (zie hieronder).
Om een beeld te geven van de werkwijze binnen de behandelingen staan hieronder de meest gebruikte behandelvormen binnen de GBGGZ kort omschreven. Uiteraard vertelt de behandelaar hier meer over wanneer de cliënt in behandeling komt.
Klachten, Omgeving – Persoon (KOP-model) & Problemen, Omgeving en Persoonlijke stijl (PrOP-model)
We werken met het KOP (volwassenen) en PROP model (kinderen). Deze werkwijze richt zich op je klachten, je omgeving en je persoonlijke stijl. Verder richt de behandelvorm zich op lichte tot milde psychische klachten. Het traject omvat vijf tot acht behandelsessies, waarbij de nadruk ligt op zelfredzaamheid. Hoe kun je zelf weer verder met de problemen?
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Bij cognitieve gedragstherapie (CGT) staan je gedachten en je gedrag centraal. Je gedachten bepalen je gevoel en dat heeft effect op je gedrag. Als je bijvoorbeeld negatief denkt over jezelf (gedachten), heb je minder zin of energie om leuke dingen te ondernemen (gedrag). Samen met je behandelaar werk je aan je klachten; door je gedachten en gedrag te onderzoeken en zo nodig te veranderen.
Acceptance and Commitment Therapie (ACT)
ACT therapie gaat ervan uit dat negatieve ervaringen bij het leven horen, en dat niet alle pijn direct oplosbaar is. De vraag die in ACT wordt gesteld, is of je bereid bent alles toe te laten wat je niet kan veranderen, en ervoor durft te kiezen om je leven te leiden in de richting die jij waardevol en belangrijk vindt. Mindfulness oefeningen zijn een belangrijk onderdeel van deze therapievorm.
Oplossingsgerichte therapie
Bij deze vorm van therapie wordt niet langer gekeken naar de aard of de oorzaak van het probleem. De focus ligt op de door jouw gewenste situatie in de toekomst: de oplossingen staan centraal. Met behulp van vragen wordt je aangespoord om na te denken over een leven zonder het probleem, de mogelijke oplossingen worden verkend. Deze methodiek gaat uit van de krachten die iedere mens in zich heeft. Samen nagaan wat wel goed gaat, geeft vertrouwen om volgende stappen te zetten.
Opbouw behandeling
Bij de aanmelding wordt gekeken of jouw hulpvraag passend is bij het zorgaanbod van Prodeba. Als de hulpvraag passend lijkt, volgt er een uitnodiging voor intake. Tijdens de intake wordt een behandelplan of diagnostiekplan ingericht op basis van je hulpvraag. Als de zorg van Prodeba niet goed aansluit bij jouw hulpvraag, kijken we gezamenlijk welke doorverwijzing nodig is. In het zorgplan staan de doelen, de duur, frequentie en de evaluatiemomenten worden beschreven. De behandeling wordt gemonitord met behulp van ROM-vragenlijsten, evaluatiemomenten met de regiebehandelaar en door middel van multidisciplinaire overleggen. Bij het afsluiten van de behandeling worden de procedures rondom dossiervoering, afsluiting en nazorg met jou besproken en er wordt een terugvalpreventieplan gemaakt.
Exclusiecriteria cliëntendoelgroep
Prodeba biedt Generalistische Basis GGZ (GB GGZ) op de locatie in Delft. Deze zorg richt zich op lichte en matige psychische klachten en het (vermoeden) van een psychische stoornis. Er kan behandeling geboden worden voor onder andere zelfbeeldproblematiek, piekeren, angst, stress/spanningsklachten, stemmingsklachten, enkelvoudig trauma en rouw. De GB GGZ kenmerkt zich door het inzetten van een tijdelijke ondersteuning op één of enkele levensgebieden. Belangrijk is verder dat een cliënt binnen de GB GGZ gemotiveerd is, zelfredzaam is en zelfreflectie heeft. Bij meer complexe psychische klachten en problematiek, zoals verslavingsproblematiek, psychotische stoornissen, primaire eetstoornissen en acute suïcidaliteit, is een verwijzing naar meer passende zorg nodig. Prodeba denkt mee voor een passende verwijzing.
Regiebehandelaar
Elke cliënt heeft een regiebehandelaar. Deze is BIG geregistreerd en inhoudelijk verantwoordelijk. De regiebehandelaar stelt een behandelplan op in samenspraak met de cliënt en diens ouder(s)/ verzorger(s) (informed consent). We hanteren hiervoor het model van shared decision making. Dit betekent dat wij keuzes voorleggen ten aanzien van de behandeling en gezamenlijk besluiten hoe de behandeling eruit zal zien.
Samenwerken
Het doel van de behandeling is dat de cliënt zich beter gaat voelen en gemakkelijker om kan gaan met uitdagingen en problemen. In overleg met de cliënt werken we samen met ouders/ verzorgers en andere belangrijke mensen uit het persoonlijke netwerk van de cliënt.
Indien van toepassing werken we ook nauw samen met de ambulante begeleiding en specialistische GGZ van Prodeba of betrokken professionals van andere organisaties. Dit zorgt ervoor dat Prodeba snel extra hulp kan inschakelen, of weer af kan bouwen.
Locatie
Behandeling vanuit de generalistische basis ggz vindt vooralsnog alleen plaats op het kantoor in Delft (Kruisstraat 81). De meeste gesprekken zijn individueel of samen met het gezin/partner. Uitgebreide informatie over de behandeling wordt verstrekt door de behandelaar.
Regiobinding
Op het kantoor in Delft kunnen cliënten terecht met een verwijzing en die woonachtig in regio Haaglanden zijn (Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Voorschoten, Wassenaar, Westland, Zoetermeer).