24 augustus 2021

Geen diploma maar wel voldoende motivatie!

Blog 1 van 3 (Alix)

“Voor veel mensen loopt het leven redelijk zoals volgt: je gaat van de basisschool naar de middelbare school, waar je na een aantal jaar eindexamen doet. Misschien heb je een bijbaantje. Afhankelijk van welk diploma je hebt behaald ga je een vervolgstudie doen: MBO, HBO of Universiteit. Na deze studie is de tijd van een bijbaantje voorbij en zoek je waarschijnlijk een ‘echte’ baan.

Bij mij is dit iets anders verlopen. Ik vertel jullie daar graag over! Het is niet zo dat de ene weg naar een baan of diploma beter is dan de andere. Verre van, zelfs. Maar ik vind het wel belangrijk om te benoemen dat er überhaupt meerdere wegen zijn. Hopelijk helpt mijn verhaal jou een beetje om je eigen weg te kiezen, of om -als ouder- je kind op weg te helpen.

Oké, komt ‘ie: ik heb geen middelbareschooldiploma. Ik heb zelfs nooit examens gedaan! Ik vond de middelbare school vreselijk. Al die ongeschreven regels over hoe je je moest gedragen om cool te zijn, die drukte in de pauzes, zelf je uren inplannen, onverwachte tussenuren. Ondanks dat ik het leren zelf heel leuk vond, ging het helemaal niet goed met mij. Ik ging van 3 VWO naar 4 HAVO en was nog geen zes weken gestart in het nieuwe schooljaar toen ik werd opgenomen in een besloten psychiatrische kliniek. Dat betekent dat je niet zelfstandig naar buiten kan en dat je alleen onder begeleiding aan activiteiten mag deelnemen. Het eerste half jaar dat ik daar zat, kon ik helemaal niet naar school. 

Toen ik na ongeveer anderhalf jaar klaar was met mijn behandeling, moest ik kiezen: ga ik terug naar de middelbare school om alsnog mijn diploma te halen, of ga ik het anders aanpakken. Ik heb er toen voor gekozen om een MBO niveau 4 opleiding te volgen. Mijn overgang van 3 VWO naar 4 HAVO was genoeg om toegelaten te worden op het MBO. Ik hoefde wederom weinig moeite te doen om te leren, en hoewel het met mij persoonlijk nog steeds niet altijd helemaal fantastisch ging, heb ik in 3 jaar mijn diploma gehaald -mijn eerste diploma! Bovenstaande foto is op de dag van de uitreiking genomen. Met een MBO niveau 4 diploma kan je een HBO opleiding doen. Ik heb meteen het schooljaar erna mijn HBO propedeuse gehaald. Met een ‘P’ mag je beginnen aan een universitaire studie. Na dat ene jaar HBO ben ik naar Leiden verhuisd en begonnen aan Japanstudies aan de Universiteit Leiden.

Lang verhaal kort: zelfs zonder middelbare schooldiploma kan je nog steeds naar de universiteit (als je dat zou willen). Je kan kapper worden, tuinier, marketing manager, fysiotherapeut, biowetenschapper, wat dan ook- als je maar de motivatie hebt om ervoor te werken. Mocht de middelbare school om wat voor reden dan ook niet lukken, geen nood, er zijn meerdere wegen te bewandelen.”

Dit is mijn persoonlijke verhaal. Hoewel ik nog steeds achter de boodschap sta dat je veel kan bereiken als je er hard voor werkt, ben ik me wel degelijk bewust van bepaalde privileges die ik genoot. Zo heb ik ouders die mij aanmoedigden om naar school te gaan, en mij volledig vrij lieten in welke studie ik wilde volgen. Ze hebben bijgedragen aan mijn school- en leefkosten en hebben mij gesteund tijdens therapie en opnames. Dit zal niet voor iedereen het geval zijn, wat jou of mijn ervaring niet minder valide maakt; het is echter goed om je hiervan bewust te zijn.

Prodeba zorghulp

Kom je er niet uit?
Neem dan contact met ons op.