27 mei 2021

Iets aardigs doen voor jezelf (Alix)

“Soms zijn dingen teveel. Mijn computer loopt vast, het was vanochtend onverwacht druk in de supermarkt, en de vriendin met wie ik had afgesproken dit weekend heeft afgezegd. Iedereen heeft van die dagen waarop alles tegenzit, maar als je een autismespectrumstoornis hebt kan het nét wat moeilijker zijn om hiermee om te gaan. Ik vind het lastig om mijn zorgvuldig geplande schema om te gooien.

Voorheen ‘bevroor’ ik, en lukte het me niet om mijn schema aan te passen. Gelukkig heb ik samen met mijn begeleider in de loop van de jaren een behoorlijke lijst opgebouwd van dingen die ik op zo’n moment kan doen. Een van de dingen op die lijst is “iets aardigs doen voor jezelf”. Als alles tegen zit, heb ik de neiging om boos te worden op mezelf of mijn omgeving. Door iets aardigs te doen, haal ik mezelf uit die boze toestand. Mijn favoriet? Bloemen kopen of plukken! Dat hoeft echt geen gigantische bos rozen te zijn: soms is één bloem al genoeg om mij weer even ademruimte te geven en niet vol frustratie te blijven zitten. Iets aardigs doen kan van alles zijn en is voor iedereen anders: een lekker kopje thee zetten, een compliment geven aan jezelf, een uurtje op de bank liggen…

Wat doe jij om aardig te zijn voor jezelf als dingen niet zo lekker lopen?”

#ervaringsblogalix #ervaringsblog #delevenvanervaringen #prodeba

Prodeba zorghulp

Kom je er niet uit?
Neem dan contact met ons op.