9 juni 2021

Medicatie (Alix)

Ik gebruik al het merendeel van mijn leven medicatie. Een antidepressivum tegen depressie gerelateerde klachten en een antipsychoticum tegen psychotische en manische klachten. Los van de zoektocht naar de juiste medicatie, duurde het best lang voor ik het een plekje kon geven dat ik medicatie nodig heb. Ik vond dat ik zwak was, omdat mijn hoofd het niet goed deed zonder medicijnen. Ik zei tegen mezelf dat ik normaal moest doen en dat “normale” mensen geen medicijnen nodig hebben. Daar kwamen soms nog meningen van andere mensen bij: “het is allemaal troep, dat wil je niet in je lichaam!”.

Inmiddels denk ik er helemaal niet meer zo over. Dat begon met een gesprek dat ik met mijn toenmalige therapeut had. Hij zei: “Stel, je ziet iemand in een rolstoel. Denk je dan dat diegene zwak is, niet normaal is, zich aanstelt, en maar gewoon moet gaan lopen?” Natuurlijk dacht ik dat niet. Diegene heeft ongetwijfeld een reden om in een rolstoel zich voort te bewegen. En er is niets abnormaals of aanstellerig aan een rolstoel. “Precies”, antwoordde mijn therapeut, “het is voor diegene simpelweg een hulpmiddel. Het zegt niets over of het een sterk of zwak iemand is, over hun gezondheid en kwaliteiten en persoonlijkheid. Dus waarom oordeel jij daar wel over bij jezelf? Jouw medicijnen zijn jouw hulpmiddel, jouw rolstoel”.

Daar was ik even stil van. Hij had gelijk. Ik veroordeel mensen niet omdat ze gebruik maken van een rolstoel of een rollator als ze moeilijk lopen, of insuline moeten toedienen omdat ze suikerziekte hebben, of chemotherapie ondergaan omdat ze kanker hebben. Sterker nog, ik vind dat best wel onaardig, om mensen zwak te noemen vanwege deze dingen.

Ik vind het niet leuk dat ik medicijnen nodig heb. Maar het zegt niets over mijn persoon. Ik ben niet zwak, of minder, of slechter, of wat-dan-ook omdat ik medicatie nodig heb. Het is simpelweg mijn hulpmiddel om het leven door te komen en dat is helemaal prima! 🙂

#ervaringsblogAlix #ervaringsblog #delenvanervaringen #prodeba

Prodeba zorghulp

Kom je er niet uit?
Neem dan contact met ons op.