24 augustus 2021

Niet alles lukt in een keer…

Blog 2 van 3 (Alix)

“In mijn vorige blog vertelde ik over hoe ik terecht ben gekomen op de universiteit in Leiden. Hoewel ik tot die tijd mijn studies succesvol had afgerond, liep dat bij Japanstudies heel anders. Het was een samenloop van omstandigheden, die mijns inziens begon bij de grote inschattingsfout die ik gemaakt had over hoe anders het is om op jezelf te wonen. Ik ging voor het eerst uit huis, woonde zelfstandig (dus niet begeleid of samen met anderen in een studentenhuis), kende niemand en was nog nooit in Leiden geweest. Een ander aspect wat meespeelde was het enorme verschil tussen onderwijs op MBO/HBO en op de universiteit. Wetenschappelijk onderwijs vereist een grote mate van zelfstandigheid, zelfdiscipline en dus planning. Tel daar het pittige les-tempo bij op, en je begrijpt meteen waarom er zoveel studenten uitvallen.

Omdat ik al een rijk GGZ verleden had, heb ik wel degelijk vanaf het begin ondersteuning gekregen. Ik heb via DUO hulp gekregen bij het vinden van een woning en kreeg vanuit de Universiteit een buddy toegewezen die me hielp bij de praktische dingen zoals Usis en Blackboard en tips gaf voor mijn studieplanning. Het mocht echter niet baten: ik was continu overweldigd en zo in strijd met mezelf dat ik nog voor het einde van het schooljaar mezelf heb uitgeschreven om een negatief BSA (Bindend Studieadvies) te voorkomen. Ik vond de studie echter wel heel leuk, maakte nieuwe vrienden, vond Leiden erg mooi en was dan ook overtuigd om het volgend jaar opnieuw te proberen. Mentaal ging het echter steeds slechter. Ik was heel streng voor mezelf en vond dat ik gefaald had. Ik vertoonde behoorlijk zelfdestructief gedrag, wat ertoe leidde dat ik een jaar later weer werd opgenomen. Het was een kliniek gespecialiseerd in behandeling van Borderline Persoonlijkheidsstoornissen. Tot die tijd was ik nooit gediagnosticeerd met autisme. Het is wel eens ter sprake gekomen, maar de overheersende term was altijd Borderline Persoonlijkheidsstoornis. Ondanks dat de kliniek eigenlijk niet ‘bedoeld was’ voor mensen met autisme, heb ik veel aan de behandeling gehad. Dankzij een oplettende therapeut ben ik alsnog aan het einde van de opname gediagnosticeerd met een Autismespectrum stoornis, waarna ik therapie heb gevolgd bij Centrum Autisme in Leiden.

Tijdens deze therapie ben ik opnieuw begonnen aan Japanstudies. Deze keer ging het veel beter: ik kende de omgeving, de docenten, begreep wat er van me verwacht werd en ik zat beter in mijn vel. Ik had een bijbaantje voor een paar uur in de week en het leek allemaal wel oké te gaan. Helaas heb ik alsnog niet mijn studie af kunnen maken. Achteraf gezien had ik moeten erkennen dat het te zwaar was en dat ik eerst aan mezelf had moeten werken. Mijn hoofd zei continu dat ik dingen MOEST doen, in plaats van dat ik dingen deed omdat ik ze leuk vond. Ik heb heel veel geleerd, leuke mensen ontmoet met wie ik nog steeds bevriend ben, en ik ben zelfs naar Japan geweest voor een maand (zie bovenstaande foto!), maar uiteindelijk heb ik een psychose gehad waarna ik definitief gestopt ben met studeren.

Hoewel ik inmiddels een ‘grotemensenbaan’ heb (volgende blog meer hierover!), mis ik studeren soms wel. Het gaat nu daadwerkelijk goed met me, waardoor de kans een stuk groter is dat ik een studie zou halen. Misschien dat ik in de toekomst nog mijn propedeuse haal. Je bent tenslotte nooit te oud om te leren!”

Dit is mijn persoonlijke verhaal. Hoewel ik nog steeds achter de boodschap sta dat je veel kan bereiken als je er hard voor werkt, ben ik me wel degelijk bewust van bepaalde privileges die ik genoot. Zo heb ik ouders die mij aanmoedigden om naar school te gaan, en mij volledig vrij lieten in welke studie ik wilde volgen. Ze hebben bijgedragen aan mijn school- en leefkosten en hebben mij gesteund tijdens therapie en opnames. Dit zal niet voor iedereen het geval zijn, wat jou of mijn ervaring niet minder valide maakt; het is echter goed om je hiervan bewust te zijn.

Prodeba zorghulp

Kom je er niet uit?
Neem dan contact met ons op.