12 april 2021

Zelfstandig wonen: uitdagingen (Kaylee)

“In mijn vorige blog zei ik dat ik een aantal blogs wilde maken over de grootste obstakels van op jezelf wonen en hoe beschermd wonen hier bij helpt. 

Dat brengt mij bij obstakel 1: je leven en huishouden georganiseerd houden.

In het Engels zeggen zo ook wel: ‘clean room, clean mind’ (georganiseerde ruimte, georganiseerd hoofd). Er zijn onderzoeken gedaan die aantonen dat je je beter voelt als de ruimte waarin je leeft opgeruimd en schoon is. Maar als je voor het eerst op jezelf woont, is dat nog best een uitdaging. 

Opeens bestaat een dag niet alleen meer uit: slapen, eten en afleiding, maar ook uit schoonmaken, afwassen, de was doen, een agenda bijhouden en noem het maar op…

Ik weet nog goed hoe dat voor mij was: ik liep tegen allerlei dingen aan. 

Ineens moest ik nadenken over wanneer ik mijn was zou doen zodat mijn paardrijbroek, die ik de volgende week weer nodig had, schoon zou zijn. Ik wist niet hoe ik een wasmachine schoon moest maken, irriteerde me mateloos aan de afwas die elke dag op wonderbaarlijke wijze wéér uitgroeide tot een hoge berg, en vond het moeilijk om niet overweldigd te raken door alle taken die nog op mijn to-do lijst stonden.

Voor mensen met bijvoorbeeld autisme kan zo’n berg aan taken zó groot aanvoelen dat het ze simpelweg niet lukt om deze taken (op tijd) te doen. 

Het beschermd wonen biedt hierin belangrijke begeleiding. Wanneer je beschermd woont kan begeleiding je helpen met het plannen van je week, het uitvoeren van taken en het herinneren aan belangrijke dingen (zoals je was doen). Naarmate je dingen vaker doet worden ze vaak makkelijker, dan zal begeleiding je ook minder hoeven helpen en kan je meer zelf doen. 

Naarmate je dingen vaker doet merk je dat ze steeds makkelijker gaan, en dat je het overzicht beter kan behouden. Het opbouwen van een routine in je dagelijkse en wekelijkse taken speelt hierbij een belangrijke rol. Leuk zal schoonmaken nooit écht worden, maar wel ‘gewoon’ en daarmee iets makkelijker.”

#ervaringsblogkaylee #ervaringsblog #delenvanervaring #Prodeba #Leiden #beschermdwonen

Prodeba zorghulp

Kom je er niet uit?
Neem dan contact met ons op.