16 februari 2021

Beschermd wonen (Kaylee)

Beschermd wonen

“Iedereen krijgt er ooit mee te maken: volwassen worden.

Je moet opeens dingen zelf gaan regelen, krijgt meer verantwoordelijkheid en de kans is groot dat er een moment komt dat je verlangt naar meer zelfstandigheid en een eigen plekje.

De meeste jongeren gaan dan uit huis, maar voor sommigen jongeren is de stap naar zelfstandig wonen te groot om in één keer te maken.

Jongeren kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met plannen, een goede dagstructuur aanhouden of hun emoties reguleren. Voor de jongeren die toe zijn aan zelfstandigheid maar ook wat steun nodig hebben is er de optie om beschermd te wonen.

Prodeba biedt op locaties in Leiden en Alphen aan de Rijn beschermd wonen aan.

Ik woon zelf op een beschermd wonen locatie van Prodeba in Leiden. Beschermd wonen houdt in dat je in een kamer, studio of appartement woont waar je zelf woont maar ook begeleiding ontvangt. Op de locatie in Leiden woon je in een huis van meerdere verdiepingen waar ruim 20 andere jongeren wonen. De meeste jongeren hebben een kamer en gebruiken een gedeelde keuken om te koken, een aantal jongeren heeft een eigen keuken en woont in een studio of appartement. Er is hier 24/7 begeleiding aanwezig, overdag een dagdienst en ‘s nachts een slaapdienst.

Het is de bedoeling dat je in de tijd dat je beschermd woont leert om zelfstandiger te worden. De meeste jongeren gaan uiteindelijk wonen in een eigen huis. Als je voor het eerst beschermd komt wonen wordt je met een hoop huishoudelijke taken geholpen: je leert koken, afwassen, schoonmaken maar bijvoorbeeld ook plannen en je mail bijhouden. Het wonen met huisgenoten is voor veel mensen ook een mogelijkheid om sociale vaardigheden te oefenen. Naarmate de tijd vordert wordt je minder geholpen en krijg je meer zelfstandigheid.

In de komende aantal blogs zal ik wat dieper ingaan op de obstakels die je tegen kan komen als je voor het eerst op jezelf gaat, hoe ik deze heb leren omzeilen en welke rol beschermd wonen daar in kan spelen.”

Als er iets is waar jullie benieuwd naar zijn dan hoor ik het graag in de reacties!

*Dit is een ervaringsverhaal van Kaylee, sinds een aantal jaar gediagnosticeerd met autisme ADHD en is hoogbegaafd. Door het delen van ervaringen probeert ze anderen te helpen

#ervaringsblog #delenvanervaringen #Prodeba #Leiden #beschermdwonen

Gezamenlijke eetruimte locatie Leiden


Prodeba zorghulp

Kom je er niet uit?
Neem dan contact met ons op.